INtro huidige regelgeving

Het kopen van een autostoel wordt met de komst van steeds meer modellen met verschillende functies en overlappende leeftijdsgroepen, steeds lastiger.

De huidige wetgeving heeft bepaald dat een autostoel moet voldoen aan de ECE R44/04 norm of de ECE R129 norm (ook wel I-Size genoemd).

  • ECE R44/04: gaat uit van het gewicht van het kind.
  • i-Size R129: gaat uit van de lengte van het kind.

De nieuwe R129 norm verschilt op een aantal punten met de R44 norm. Autostoelen die volgens de ECE R44  norm zijn ontwikkeld en goedgekeurd zullen binnen enkele jaren niet meer in de winkel liggen. Deze worden uiteindelijk vervangen door autostoelen die aan de nieuwe ECE R129.normeing voldoen. Beide zijn momenteel verkrijgbaar.

Wat zegt de wet?

In de wet is vastgelegd dat een kind tot 135 cm verplicht in een goedgekeurd autostoeltje moet worden vervoerd. De meeste landen hebben dezelfde regels. Maar soms wijken de regels af. Zo moet je je kind in Duitsland tot 150 cm in een autostoel vervoeren. En in sommige landen mag je je kind tot een bepaalde leeftijd of lengte niet voorin vervoeren. In Nederland mag je je kind gewoon voorin vervoeren. De veiligste plek blijft de achterbank! Wil je je kind toch voorin vervoeren, schakel dan wel de airbag uit. Kinderen kunnen die met een harde klap tegen zich aan krijgen. Vervoer je je baby of peuter voorin met het gezicht naar achteren? Dan ben je verplicht om de airbag uit te schakelen. Als je de airbag niet kunt uitzetten, zet dan de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achteren.

Wil je weten wat de regels zijn voor het vervoeren van kinderen in Duitsland, Frankrijk, Italië of andere landen? Bekijk dan de landeninformatie van de ANWB.

Bron: veiligheid.nl

Regelgeving en goedkeuring van autostoeltjes

Autostoeltjes in Europa worden volgens een bepaalde Europese regelgeving gekeurd. Pas nadat een autostoel is goedgekeurd mogen deze verkocht worden. Deze regelgeving geldt voor alle Europese landen. Momenteel voldoen nog veel autostoeltjes aan de de R44 normering. De nieuwe i-Size norm (R129) bestaat al sinds 2013. Pas de laatste jaren zijn er steeds meer autostoelen te koop die aan de nieuwe norm voldoen.

Bij de i-Size norm zijn de eisen waar een autostoel aan moet voldoen nog strenger, hierdoor bieden ze nog betere bescherming, en zijn ze eenvoudiger en meer universeel in de auto te bevestigen.

Hieronder de grootste veranderingen van de i-Size norm ten opzichte van de R44-norm:

  • De indeling van de zitjes is gebaseerd op de lengte van het kind in plaats van het gewicht.
  • De autostoeltjes worden nu ook standaard getest op een zijdelingse botsing. Hierdoor weet je dat het kind beter beschermd is.
  • Kinderen moeten tot een leeftijd van 15 maanden verplicht achteruit worden vervoerd. De achterwaartse plaatsing is veiliger omdat kinderen bij een botsing in het stoeltje worden gedrukt en op die manier wordt de klap opgevangen.
  • i-Size autostoeltjes bevestig je altijd met het Isofix systeem. Deze autostoelen passen op iedere zitplaats met het ‘i-Size ready’ label. Auto’s vanaf het bouwjaar 2016 hebben dit standaard. De meeste i-Size autostoeltjes passen ook in auto’s die het Isofix systeem hebben. Bij deze auto’s moet je in de handleiding of op internet checken of je het i-Size autostoeltje kunt gebruiken.

De ECE R129 is nog vol in doorontwikkeling. Op een later moment zullen er ook ECE R129 autostoeltjes verschijnen die in de 3-punts autogordel vast gezet kunnen worden.

ECE R44: indeling in groepen op basis van gewicht van het kindDe R44 was ingedeeld in groepen en op basis van gewicht

Gewichtsgroep Gewicht Leeftijd Type
Groep 0+ tot 13 kg ongeveer 0 – 12 mnd baby autostoel
Groep 1 9 – 18 kg ongeveer 12 mnd – 4 jaar peuter autostoel
Groep 2/3 15 – 36 kg ongeveer 4 – 10 jaar kinderautostoel (zitverhoger)
Groep 1/2/3 9 – 36  kg ongeveer 1 – 10 jaar meegroei autostoel

In Nederland geldt, is je kind langer dan 125 cm, dan mogen ze in de 3-punts autogordel vervoerd worden.

De nieuwe regelgeving is op basis van lengte en het langer achteruit vervoeren van je kind

Soort i-Size stoel Geschikt voor Vergelijkbaar met R44
Achterwaarts gericht kinderen tot 83 cm én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden baby autostoel ( 0 – 13 kg)
Voorwaarts gericht kinderen tussen 60 en 105 cm én ouder dan 15 maanden peuter autostoel (9 – 18 kg)
Voorwaarts gericht kinderen tussen 105 cm en 135 cm kinderautostoel (15 – 36 kg)

De nieuwe regelgeving (R129/i-Size) wordt in stappen ingevoerd en zal uiteindelijk de oude regelgeving (R44) vervangen. 

2013:
Sinds 2013 zijn er baby- en peuterstoeltjes op de markt die goedgekeurd zijn volgens de i-Size norm. Deze autostoeltjes zijn te gebruiken vanaf de geboorte tot kinderen met een lengte van 105 cm (ongeveer 4 jaar oud). 

2018:
Vanaf 2018 komen er ook kinderautostoelen op de markt die goedgekeurd zijn volgens de i-Size (R129) norm. 

2023:
Vanaf 2019 september 2023 zullen er geen autostoeltjes meer geproduceerd worden die aan de oude R44 norm voldoen. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen. Heb je een autostoel die voldoet aan R44? Deze mag je nog wel gewoon gebruiken. 

Volgens de wet moet je kinderen tot 135 cm in een goedgekeurd autostoeltje vervoeren. Soms is dit niet altijd mogelijk. Er zijn uitzonderingen over het vervoeren van kinderen in je eigen auto, in een andere auto, in de taxi en in de bus. De meeste van deze uitzonderingen gelden niet als je kind jonger dan 3 jaar is. Wat betreft de veiligheid is het natuurlijk het beste om te proberen je kind altijd in een autostoeltje te vervoeren.

Uitzondering bij vervoer in je eigen auto

  • Als je een auto hebt die geen gordels achterin heeft, mag je kinderen die jonger dan 3 jaar zijn niet achterin vervoeren. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen mogen wel zonder gordel op de achterbank zitten.
  • Als je een auto hebt die geen gordels voor- en achterin heeft, dan mag je kinderen die jonger dan 3 jaar zijn niet vervoeren. Kinderen vanaf 3 jaar en 135 cm of kleiner is, mag je alléén achterin vervoeren. Iedereen die langer dan 135 cm is mag voorin zitten.
  • Als je op de achterbank al twee autostoeltjes hebt en er geen plaats is voor een derde, dan mag je kinderen vanaf 3 jaar op de achterbank met de autogordel vervoeren. De autogordel moet dan wel altijd voor de borst van je kind langs lopen, dus niet achter de rug.
  • Bij bijzondere redenen of omstandigheden (bijvoorbeeld een gipsbroek) kun je vrijstelling aanvragen bij het CBR
  • Als iemand in een rolstoel zit, mag je diegene in de rolstoel vervoeren.

Uitzonderingen bij vervoer in andere auto’s 
Het kan gebeuren dat je kind in een auto van anderen meerijdt. Bijvoorbeeld bij de kinderopvang, school, de BSO of bij een uitstapje van de sportclub. Vanaf dat je kind drie jaar is, en het uitstapje niet wekelijks of maandelijks is, dan mogen anderen je kind zonder autostoel vervoeren. 

In dit geval geldt verder ook:

  • Kinderen vanaf 3 jaar mogen alleen achterin en met de autogordel om worden vervoerd.
  • Vervoer mag allen plaatsvinden over een beperkte afstand, dus geen vakantiereis.
  • Er moet echt sprake zijn van het incidenteel vervoeren van kinderen van iemand anders. Naar een uitwedstrijd van het sportteam kan dus soms voorkomen. Maar wekelijks naar de zwemles of kinderopvang is niet incidenteel. In dit geval moeten alle kinderen in een autostoel zitten. Ook voor de kinderopvang geldt, dat wanneer zij bijvoorbeeld elke week een stukje rijdt met de kinderen van de buitenschoolse locatie naar school, er geen sprake is van een uitzondering. Bij zowel auto of busvervoer t/m 8 personen, moet de bestuurder dus zorgen voor voldoende, passende autostoelen voor de kinderen. Voor taxi’s (te herkennen aan het blauwe nummerbord) gelden weer andere regels.
  • Zijn er autostoeltjes in de auto aanwezig? Dan moeten deze gebruikt worden. 

Weet je van te voren dat je kind met iemand anders in de auto meerijdt, dan adviseren wij om altijd een autostoel te gebruiken. Dat is veiliger. Ook al is het een incidenteel en kort ritje. 

Vervoer jij zelf soms andere kinderen? Dan hoeven ze wettelijk gezien dus ook niet in een autostoel. Ben jij de bestuurder van de auto? Dan moet je eigen kind wel altijd in een autostoel zitten.

Uitzondering taxivervoer

  • Als in taxi’s (te herkennen aan een blauw nummerbord) geen autostoeltje aanwezig is, mogen kinderen vanaf 3 jaar op de achterbank met de autogordel vervoerd worden.
  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen ´los´ op de achterbank vervoerd worden, bijvoorbeeld op schoot. 
  • Op de bijrijdersstoel mogen alleen kinderen vervoerd worden die langer dan 135 cm zijn, uiteraard wel met de autogordel om. 

Uitzondering busvervoer
In stads- of streekbussen die volgens een dienstregeling rijden én in bussen waar staanplaatsen zijn, is het dragen van gordels niet verplicht. Wettelijk is het dragen van een gordel in een touringcar wel verplicht. In oudere touringcars waar geen gordels in zitten (van voor 1995), hoef je ook geen gordel om.

Het toegestane aantal passagiers staat vermeld op de vergunning die in de touringcar aanwezig moet zijn, en is bepaald door het aantal zitplaatsen. Iedereen vanaf 4 jaar moet een eigen zitplaats hebben. Zitplaatsen mogen niet gedeeld worden. Kinderen onder de 4 jaar mogen ´los´ of bij iemand op schoot vervoerd worden, zij mogen de gordel niet delen.

Veel van deze informatie is terug te lezen op de website van veiligheid.nl.

VeiligheidNL zet zich in om letsels te voorkomen bij zoveel mogelijk mensen en organisaties. Deze preventie begint met het monitoren en analyseren van letsels en de risico’s, oorzaken en gevolgen van die letsels. 

VeiligheidNL is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.

Wij maken gebruik van cookies.
We slaan je voorkeuren op, houden statistieken bij (volledig anoniem) en gebruiken ze voor marketing doeleinden.
Door deze te accepteren ga je hier mee akkoord.

Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?